❤️+🤖
Dag, wij zijn Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux. Wij zijn de oprichters van Studio Monnik, een creatieve studio voor historisch-futuristisch-onderzoek.
De korte versie:
Wij denken na over historische verschuivingen, maatschappelijke denkramen en geloofwaardige toekomstscenario’s. Dit is onderzoeksblog. We posten wekelijks.
De iets langere versie:
In 2011 stonden wij pannenkoeken te bakken bij Occupy Wallstreet. Net als velen viel het ons indertijd op dat de beweging wel goed wist te verwoorden wat ze niet wilden maar dat eigenlijk niemand daar goed kon uitleggen wat ze wel wilden. Er was geen verbeelding van een duurzame en inclusieve samenleving.
Omdat wij indertijd toch niets beter te doen hadden besloten we zo’n toekomstverbeelding te gaan bouwen. Of, in ieder geval, een poging te wagen daartoe.
Maar waar te beginnen?
Als eerste besloten we dat het een geloofwaardige toekomstverbeelding moest zijn. Dat was het beginpunt. Een verbeelding van een duurzame en inclusieve toekomst moest voortbouwen op bestaande historische trends.
Want, zo redeneerden we, als je iets met enige zekerheid kan zeggen over de toekomst is dat het in het verlengde ligt van het verleden en het heden. Een samenleving komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het vloeit voort uit dat wat eraan voorafging. Een duurzame en inclusieve samenleving moet dus gekneed kunnen worden uit bestaande trends en constellaties.
Het project resulteerde, tot onze verassing, in een historisch-futuristisch denkraam. Het World Tree model – zo noemen we het, niet zonder genegenheid. Het is een theoretische interpretatie van de (Westerse) moderniteit. Het identificeert de krachten die onze hedendaagse sociale en maatschappelijke instituties hebben gevormd, waardoor je deze kan doortrekken naar nieuwe institutionele ordeningen.
Het denkraam is een krachtig instrument gebleken voor scenario-ontwikkeling en speculatieve verbeeldingskracht.
Terwijl we continu doorbouwen aan het World Tree model ondersteunen wij tegenwoordig organisaties in strategie, innovatie en beleidstrajecten. Dit doen we met Studio Monnik.
Daarnaast werken we af en toe aan een boek, een tentoonstelling of aan een theaterproject. We werken nu bijvoorbeeld aan een geïllustreerde toekomstgids waarin we een verbeelding delen van een duurzame en inclusieve samenleving. De werktitel: ‘Amsterdam in 2091. Alles Komt Goed. Indrukken uit de Gewortelde Tijd.’ Het komt in 2025 uit bij Concerto Books.
En we schrijven dus deze twee-wekelijkse nieuwsbrief, waarin we onze historisch-futuristische gedachten en overwegingen met delen.
Maar wie zijn jullie?
Voor zover we daar inzicht in hebben bestaat ons lezersbestand uit een eclectisch mix van bestuurders, politici, kunstenaars, consultants, schrijvers, academici, beleidsmakers, ecologen, ontwerpers, onderzoekers, politici, futurologen, onderwijzers en directeuren.
We weten eigenlijk niet veel over onze lezers maar wat ze gemeen lijken te hebben is dat ze behoefte hebben aan zowel conceptueel denkgereedschap als aan inspiratie om de toekomst mee tegemoet te treden. Ze willen geïnformeerd, geconfronteerd en geïnspireerd worden over het sociale, culturele en technologische krachtenveld en hoe dit bepaalde toekomstscenario’s mogelijk maakt. Zowel wenselijke en onwenselijke scenario’s.
Hier zijn een paar reacties van lezers die we de afgelopen tijd hebben verzameld.
“Ik lees de chrononauten graag, van Edwin Gardner en Christiaan Fruneaux. Ze noemen zichzelf ‘futuroloog’, maar zijn het tegenovergestelde van veel van hun vakgenoten: diepgaand, origineel en verrassend. Ze schrijven goed, boeiend en gebruiken een eigen vocabulaire om over de toekomst te denken en te praten.” Maurits Martijn (correspondent internet bij De Correspondent.)
"De ideale manier om jezelf op een nieuw denkspoor te zetten. Relevant zonder tunnelvisie en de perfecte combinatie van nerdy en toegankelijk. Een goudmijn voor wie lees- en luistertips zoekt buiten de standaardlijstjes"
— Marjolijn van Heemstra (Theatermaker, dichter en schrijver van 'In lichtjaren heeft niemand haast')"Een van de meest interessante publicaties die ik lees."
— Robert Kluijver (Onderzoeker, lector (Sciences Po) en kunstcurator gespecialiseerd in in de kunst en cultuur van het Middenoosten.)"Mijn reddingsboei en favoriete hersenkraker. Het is dé gedroomde ontsnappingsroute uit middelmatigheid en gewoontedenken"
— Arita Baaijens (Ontdekkingsreiziger, bioloog en schrijver van 'Zoektocht naar het paradijs')“Een frisse denkdouche! Vaak overspoeld door de actualiteit, kom ik door de diepgang en onderlinge verbondenheid van jullie onderwerpen toch altijd boven op de golf en surf dan opgewekt de rest van het weekend in”
— Jeff Muhren (Directeur MOOI Noordholland, adviseurs omgevingskwaliteit)“Ik dank jullie hartelijk voor jullie consequente verder-kijken-dan-de-neus-lang-is. Jullie leveren voortdurend unieke input en stof tot overdenking”
— Hugo Gastkemper (Oud-directeur RIONED, de koepelorganisatie voor stedelijk waterbeheer)
Iets meer over onszelf
Christiaan Fruneaux is opgeleid als historicus en antropoloog (UvA), was als student medeoprichter van De Infowarroom, werkte als programmamaker bij debatcentrum de Balie en was mede-oprichter/eigenaar van campagnebureau Partizan Publik. In 2011 richte hij samen met Edwin Gardner Studio Monnik op.
Voordat Edwin Gardner Studio Monnik oprichtte studeerde hij af als architect (TUD), was fellow op de Jan van Eyck academie, werkte als redacteur bij Volume Magazine, reisde de wereld over, onderzocht hij het veranderde medialandschap en initieerde hij verschillende innovatieve publicaties.
